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Dear Joe,

| am writing in response to your email dated April 1, 2015 asking if a taxpayer who has |
made a qualified investment to a community partner or community partnership fund in 2014 can |
claim the credit on his, her, or its 2015 tax return rather than wait for the Department of =
Revenue [*Department’] to issue a certificate number so as to claim it on a 2014 return. In |
asking this question, you suggest that you think it should be, given the five year roll over
language in subsection (f) of the authorizing statutes, G. L. c. 62, § 6M and G.L. c. 63, § 38EE.

Under subsection (g) of both the authorizing statutes noted above it is stated that the
“credit . . . shall be allowed for the taxable year in which a qualified investment is made” by the
taxpayer. See also, the Department's Community Investment Tax Credit Regulation, 830 CMR
62.6M.1(5) (“Regulation”). Therefore, a credit allowed for a 2014 qualified investment must be
claimed on a 2014 tax return.

The “roll over language” you refer to is a carry forward provision that applies only in
cases where the credit claimed exceeds the tax for the taxable year, leaving a balance that the
taxpayer may elect to carry forward. Under the authorizing statutes and Regulation it is
provided that if the amount of the credit allowed exceeds the taxpayer’s tax liability for such
taxable year, the Commissioner of Revenue (“Commissioner”) shall refund the balance of the
credit to the taxpayer, without interest, unless the taxpayer elects to carry forward the balance
and apply it against the taxpayer’s tax liability for any 1 or more of the succeeding 5 taxable
years; the portion, as reduced from year to year, of the credit which exceeds the tax for the
taxable year. G. L. c. 62, § 6M(f); G.L. c. 63, § 38EE(f); and 830 CMR 62.6M.1(7) and (8).
This carry over provision has no effect on the initial year in which the credit can be claimed.

Taxpayers who have not received a certificate number prior to the due date for filing their
returns should request an extension of time to do so, if an automatic extension of time to file a
return, as discussed in TIR 06-21, does not apply. As stated in that TIR, the Commissioner will !
grant certain taxpayers an automatic six month extension of time to file a return, without
requiring the submission of an application for such extension, provided that (1) the taxpayer
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owes no tax with the return (including cases where the taxpayer is due a refund) and (2) 100%
of the tax due for the taxable year has been paid, through e.g. withholding or timely estimated
payments of tax, by the original due date for filing the return. TIR 08-21 is available on the
Department’s website at www.mass.gov/dor.”

This e-mail response is an “information letter” within the meaning of the Letter Ruling
Regulation, 830 CMR 62C.3.2. It is intended to provide general information such as the
potential applicability of Department of Revenue public written statements or well-established
principles of tax law, but it is not intended to provide authoritative guidance on the application of
the tax laws to a specific set of facts. This response is not a "ruling” or "letter ruling" that is
legally binding on the Department.

Very truly yours,
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i“"PameIa L. Swart, Tax Counsel
Rulings & Regulations Bureau

Cc: Jennifer Constable
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